Bolognese
Voilà Bella Bimba

Sveriges första hemsida
för
Bolognese!

Denna sida har tillkommit av enda anledningen
att sprida information om Bolognese.
Vi har strävat efter att göra sidan enkel och ändamålsenlig
och snabb att ladda hem via modem.

Fotogallerierna kan ta en stund att få hem men vi tror
och hoppas det kan vara värt väntetiden.



Puzinuz Amore Cosimo
Puzinuz Amore Cosimo
Cosimo
Cosimo I de' Medici


--- FÖRSTA BOLOGNESEN TILL SVERIGE ---

Den första uppfödare i Sverige som började med Bolognese var Pernilla Glumstrand, Kennel Voilà i Kävlinge (strax utanför Lund i Skåne), som 1988 importerade Jabir's Bo-Blanc Aekviva från Danmark.
År 1991 importerade Pernilla den andra tiken Elsa de Kalfrety från Frankrike som på på vägen till Sverige blev parad med den tyske hanen Fabrice V Weiben Kindertraum.
Från denna valpkull kommer den framgångsrike hanen Voilà Amore Mio (Bää) vars dotter (Voilà Bella Bimba) och dotterdotter (Voilà Cara Mia) finns på foto i vårt fotogalleri.
Pernilla är en mycket framgångsrik uppfödare av Bichon Havanais och har "pensionerat" Bää och föder därför inte längre upp Bolognese.
För att hedra denna fina Bolognesehane låter vi alla våra valpar få namnet Amore i sina kennelnamn.


--- MOD OCH DÅDKRAFT I LITET FORMAT ---

Bolognesen är en sällskapshundras med rötterna i Italien. Redan under renässanstiden var den mycket populär, något vi än idag kan se på målningar av bland annat Titian och Goya. Rasen äger betydligt mer mod och dådkraft än vad som är vanligt bland utpräglade sällskapshundar - en egenskap Bolognas överklassdamer lär ha använt för att hålla påträngande friare på avstånd.


--- ALLMÄNT OM BOLOGNESE ---

Bolognesen är en liten hund men trots detta finns i denna lilla hund ett mod som definitivt inte står i proportion till den blygsamma storleken. Denna dådkraft är kanske också den mest markanta skillnaden gentemot de andra inom bichonsläktet, (malteser, bichon havanais, bichon frisé, löwchen och coton de tuléar).
Bolognesen är framavlad som en renodlad sällskapshund och används fortfarande för detta ändamål. Den har ett godmodigt och inte allt för livligt väsen, är intelligent och läraktig och blir mycket bunden till sin ägare och sin familj. Rasen är anpassningsbar och fungerar i de flesta hem, såväl hos ensamstående som i livliga barnfamiljer.
Ett uttryck som vi hör ofta: "Vi har haft hund i huset i hela vårt liv - men egentligen inte - förrän vi fick en Bolognese!"

Storlek och vikt:
Hanar 27-30 cm och tikar 25-28 cm, cirka 5 kg.

Utseende:
Helhetsintrycket ska vara en liten substansfull och kompakt hund. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Ögonen är runda, mycket stora och mörkt ockrafärgade. Pälsen ska vara rent vit, lång, tämligen fluffig eller "tottigt tufsig", d.v.s. inte ligga platt på kroppen.


--- HISTORIK OCH ANVÄNDNINGSOMRÅDE ---

Bolognesen är sedan ursprunget en ren sällskapshund. Redan på 1100-talet tycks bolognesen ha formats som ras. Den hade sitt fäste i den norditalienska staden Bologna och Italien anges också som dess ursprungsland.

Högt skattad present
Rasen lär ha varit uppskattad för sitt tilltalande utseende och sitt godmodiga lynne och förekom ofta i de finaste familjerna. Sin verkliga höjdpunkt hade rasen under renässansen då den betraktades som en värdefull gåva kungligheter emellan. Bankmannen i Florens, Cosimo de Medici (1389-1464) skänkte som diplomatiska presenter åtta bologneser till lika många av de mest framstående familjerna inom handel i Bryssel.

Kunglig gåva
Filip II, kung av Spanien under 1500-talet, skrev i sitt tackbrev till hertigparet d´Este som hade skänkt ett antal bologneser till honom, att "dessa små hundar är de mest kungliga av gåvor för en kung". I brevet avslöjar han sin överväldigande förtjusning och tacksamhet för dessa små hundar.

Kejsarinnans juvel
Historien förtäljer vidare att storheter som den franska mätressen och kulturprofilen Madame de Pompadour var ägare till en bolognese som hon kallade sin "lilla juvel" och Katarina den stora av Ryssland lär ha ägnat sig åt uppfödning av denna ras.

Uppstoppad på museum
Maria Theresia, kejsarinnan av Österrike under 1700-talet, var så förtjust i en av sina bologneser att hon vid dess död lät stoppa upp den. Den fnns att beskåda på Naturhistoriska muséet i Wien.

På oljemålningar
Tack vare dessa betydelsefulla ägare har kända målare som Titian, Goya och Breughel utfört flera kända oljemålningar där det förutom den avbildade personen också förekommer en högt älskad knähund som med all säkerhet kan vara en bolognese.

Ovanlig under 1900-talet
Under andra hälften av 1800-talet minskade bolognesen kraftigt i antal och under större delen av 1900-talet har den varit mycket ovanlig.
På 1970-talet ökade intresset för rasen igen. Ungefär samtidigt lär det till ryska ambassaden i Stockholm ha kommit några bologneser till Sverige men ingen av dessa synes ha lämnat några avkommor eller andra spår.
Bolognesen förekommer idag över hela Europa och i flera andra länder men är fortfarande till antalet en mycket liten ras.

Till Sverige först 1988
Den första svenska "officiella" bolognesen importerades från Danmark och registrerades hos Svenska Kennelklubben så sent som 1988. Dagens uppfödning av bolognese i Sverige bedrivs av en handfull uppfödare. På grund av rasens ringa antal inom landet är uppfödarna ofta hänvisade till att söka avelsmaterial från andra länder. På grund av det begränsade avelsmaterialet förekommer olika typer av rasen.


--- EGENSKAPER OCH MENTALITET ---

Rasen är avvaktande inför nya miljöer och reserverad mot främlingar. Den kan, när så behövs, på ett mycket övertygande sätt visa att den menar allvar med sin vilja att skydda familj och hus. Många menar att detta är ett synbart bevis på att mycket av urhundens karaktär finns bevarad hos bolognesen. Det räcker inte med att stampa i golvet för att få en bolognese att skygga!

Dådkraft
Det är värt att notera att rasen varken uppträder med rädsla eller aggressivitet. Den dådkraft som bolognesen besitter hämtar näring ur självtillräcklighet och inre styrka.

Reserverad mot främlingar
Bolognesens till synes något ruffiga päls och dess svala uppträdande mot främlingar understryker också vad bolognesen står för. Den från början reserverade inställningen till främlingar kan övergå till vänskap om man ger bolognesen tid att själv inleda bekantskapen.
Är man inte i själen är en hundvän avslöjas detta. Det är lönlöst att försöka fjäska sig till vänskap. Man får då finna sig i att bli lämnad utan några ytterligare närmanden från bolognesens sida, tyvärr.

Väljer sin favorit
Det yttersta erkännandet är att en bolognese hoppar upp i knät på den nyvunna bekantskapen. Många påstår att bolognesen skulle vara en enmanshund. Det stämmer så till vida att den ofta väljer ut en av familjemedlemmarna som sin speciella favorit och ägnar denne lite mer uppmärksamhet och uppskattning än övriga i familjen.

Trogen sin familj
Detta får dock betraktas som en nyans eftersom bolognesen är hela sin familj ytterst trogen och måste betraktas som mycket hemkär och inget hellre vill än att vara med sin familj, om så det gäller på pakethållaren på cykeln, sätet i bilen eller på däck ombord på en segelbåt. Andra människor och hundar kommer betydligt längre ned på listan.

Väljer lek själv
Bolognesen är lugn till sinnet och stressar inte upp sig i första taget. Om man insisterar kan den ändå ta sig an att både leka och stoja men den förbehåller sig samtidigt rätten att avbryta när den finner det vara nog.
Den roar sig själv ibland med en boll eller dylikt och om man då vill deltaga kan man mycket väl få ta över leksaken och med en nådig blick bli lämnad ensam. Verksamhet av det slaget skall ske på bolognesens egna villkor.

Ingen allemanshund
Bolognesen är ingen "allemanshund", men dess intelligens är omvittnad, liksom idérikedomen, påhittigheten och listen att nå något den satt sig för att nå.
Om du som bolognesägare inte tycker den är smart, då är den nog smartare än du förstår!?

Inga hårda ord
Tack vare dess godmodiga sätt och rasens lyhördhet behövs det aldrig hårda ord eller bestraffningar för att tillrättavisa en bolognese. Visa den vad du vill, den förstår snabbt. Den är vänlig av naturen. Var lyhörd för din hund och lär dig nyansera din röst så förstår ni varandra bäst.


--- VARDAGSLIVET MED EN BOLOGNESE ---

Motion
Rasen bör få runt en till en och en halv timmes motion sammanlagt om dagen. Det krävs inga avancerade övningar utan lugna vardagspromenader och skogspromenader passar den utmärkt.

Aktivering
Vill man träna och aktivera sin bolognese rekommenderas agility/flyball och andra fartfyllda sporter. Lydnadsdressyr/tävlingslydnad passar också rasen.

Kan roa sig själv
Bolognesen kräver precis som alla hundar oavsett ras stimulering för att må bra men den har också en förmåga att roa och aktivera sig själv till stor del. Vanligt vardagsliv tillsammans med familjen är också stimulans för en hundras som under århundraden framavlats som sällskapshund.

Ensam hemma
En hund som tränats att lämnas korta stunder sedan den var valp har normalt inga problem att bli lämnad ensam några timmar per dag.


--- VÅRD OCH SKÖTSEL ---

Pälsvård
Bolognesen fäller ej! Den ska ej klippas eller trimmas! Pälsen bör kammas och borstas ett par gånger i veckan och då vara noga med att reda ut tovor från pälsen. Pälsen bör då vara något fuktig. Dessutom ska den badas var 14-dag med ett milt shampo och därefter balsam. Vid badningen, får man räkna med att lägga ner en till två timmar då pälsen får en ordentlig genomborstning och kamning före badet och därefter en ordentlig genomkamning, hunden får sedan självtorka.
Det behövs normalt ingen professionell pälsvård men däremot går det åt en hel del schampo och balsam.

Släpar hem skräp
Långhårshundar blir lätt fulla av pinnar och annat skräp och kräver en hel del arbete när man kommer hem efter till exempel en skogspromenad.

Livslängd
Bolognesen kan uppnå en ålder av tolv till fjorton år och brukar vara pigg och alert högt upp i åldern.





Kristine K. Steffeck, Kennel Assisi Bolognese, Wausau, Wisconsin, U.S.A.:

I have been asked many, many times to describe the Bolognese.
I believe the following response gives people a little more insight of what living with a Bolognese as part of the family is like.
There is an intelligence and understanding I see in my Bolognese not possessed by any other breed. They know and anticipate before you even say anything, almost telepathically.
They are extremely smart and if you don't think your Bolognese is, then it's much more intelligent than you think. They are true companions and thrive on your attention.
They are agile and light on their feet. They are happy-go-lucky walkers. They are show-offs and know it and love it. They are rough and tumble with each other and children. They make up their own little impish games and delight in outsmarting you. They keep a watchful eye out for intruders. When they exhibit caution toward an individual, take heed, for they sense something you do not.
Their intelligence is obvious by their ability to learn quickly. Their dense long locks of fur form the beautiful white soft coat that you love to bury your face in.
They are devoted and love their whole family. They love getting kisses as much as giving them. They must always know what you are doing and be part of it.
One of their main goals in life is to charm their way into the hearts of everyone they meet, and they usually succeed . . .

". . . This is the Bolognese.       Kristine K. Steffeck"





Anja van Haarlem, Kennel A Maiden Effort, Holland:
The Bolognese is a small dog belonging to the Bichon family. He is intelligent, happy, faithfull and companionable.
His white coat is long, light, curly, soft, tufty, yet with no undercoat. The weight is five to nine pounds, and the height ranges ten to twelve inches.
While not being hyperactive or high strung the breed is vivacious and full of fun. They are quite fearless and love people.
Bred as companions, Bolognese need attention and the presence of their family. In fact, they are like a shadow, following their idols from room to room.

"To have a Bolognese in the house is to have someone to love and adore"


Följande mail skickades till oss för ett tag sedan:
Subject: A true Bolognese love story: We were told about 7 years ago that a dog breeder was set to DESTROY a litter of Bolognese puppies because they were NOT PERFECT !!!! My wife and a workmate each adopted one. Our beautiful "MAGGIE" (or MAJI ~ the gift) had brown eye stains from clogged tear ducts. This wonderful dog, which I had never heard of was a wonder to share our affection with. She can run like the wind... and looks out the window, perched like a cat. My mother is highly religeous, and actually prayed for her eyes to heal. It was so gradual, that we scarcely remembered her eyes, the way they were. Only by looking at old photo's could we see her old so- called BLEMISH. I personally had very little use for dogs, but Maggie has changed my entire point of view. I actually hate to leave her when I go on vacations. Thanks for your web site, Bennie
Maggie


Edet hushållsrulle
Vet ni hur många meter papper
en hushållsrulle från EDET innehåller??

Fråga oss! Vi har kollat och kollat och kollat!!!


(Och trötta blev vi!)


Här kan Du läsa och ladda hem Bolognese-standarden enligt FCI nr 196



Tillbaka till startsidan Denna sida Kennel Puzinuz Champions
Valpar Fotogalleri Bolognese Utställningar m.m. Arkiv med många foton